09 listopada 2021

Hiszpański wieczór z tapas

Uczestnicy projektu „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up” z Mrągowa i Olsztyna odbywają trzytygodniowy staż zawodowy u hiszpańskich pracodawców w słonecznej Sevilli. Oprócz codziennej pracy i nauki języka hiszpańskiego młodzież ma okazję poznawać kulturę i codzienne życie w Hiszpanii.

Jedną z wielu atrakcji był wieczór tapas. Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach i restauracjach, przyjmujące różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Uczestnicy OHP wraz z ich opiekunami udali się do tradycyjnej hiszpańskiej restauracji, by delektować się tymi słynnymi na całym świecie ciepłymi i zimnymi przekąskami. Wszystko było bardzo smaczne i elegancko podane. Niektórym bardziej smakowało risotto z grzybami, innym drobne kanapeczki, jeszcze innym potrawa z ziemniaków, którą można by porównać do polskiej babki ziemniaczanej. Spotkanie wszystkich stażystów było świetną okazją, by podzielić się dotychczas zdobytym doświadczeniem u hiszpańskich pracodawców i refleksjami związanymi z pobytem w Sevilli.

Projekt „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up” realizowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.